Mengenali Kami

Ladang kami terdiri daripada 650 Hektar tanah subur dan terletak 100km dari Lahad Datu, Sabah, Malaysia.
Kami telah berada dalam industri perladangan sejak tahun 1980-an dan telah menanam pelbagai jenis tanaman dari Koko ke Minyak Sawit. Selain itu, kami telah mempelbagaikan perternakan burung walit dan pengeluaran batu bata IBS.
Kami sentiasa mencari cara inovatif untuk memperbaiki perladangan kami. Ladang kami memperolehi Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) pada tahun 2019.

Bagaimana Kita Tumbuh Kelapa Sawit

Dari tapak semaian, benih minyak sawit dibeli melalui penjual benih Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB). Perunding kami yang disahkan akan memilih benih yang terbaik dan paling sesuai untuk percampuran. Proses yang diambil dari tapak semaian dan menanam minyak sawit ke tanah mengambil masa kira-kira 9 bulan hingga 12 bulan pada masa ini penyediaan tanah dilakukan dengan perancangan untuk pengairan dan akses jalan. Tanaman kelapa sawit yang baru ditanam memerlukan penyelenggaraan yang kerap untuk memastikan kawasan sekeliling bersih dan baja pertumbuhan untuk tumbuh-tumbuhan. Kira-kira selepas 3 tahun, tanaman kelapa sawit yang ditanam ini akan mula menanggung tandan buah segar yang dituai dan dihantar ke kilang-kilang minyak untuk diproses. Buah Tandan Segar dituai setiap dua minggu sekali dan pokok-pokok akan tumbuh dan menghasilkan untuk 20 tahun akan datang.   

Temui Estet

Apa Kami Buat

Apa Kami Buat
Kami menguruskan ladang kelapa sawit sekitar 650 hektar di Lahad Datu, Sabah, Malaysia dan kami juga mempelbagaikannya menjadi perternakan burung walit dan batu bata IBS. Walaupun kami berada di lokasi dari jauh tetapi dengan IT, kami dapat berkomunikasi dan menguruskan operasi kami dengan berkesan.